Mijn naam is Ingrid van der Voort, helaas ben ik 6 jaar geleden behandeld voor borstkanker. In die periode en ook vanuit mijn werkervaring in de zor,g is het idee ontstaan voor de Embracedoek en hiermee heb ik mijn eigen bedrijf Cozo kunnen starten. 

Tijdens mijn ziekte heb ik regelmatig onderzoeken moeten ondergaan, gevolgd door een periode van 6 weken bestraling na de operatie. Wat mij opviel is dat ik regelmatig met een ontbloot bovenlijf stond te wachten op de zorgprofessional, tijd werd een ander begrip.

Voor mij was dat geen fijne ervaring in deze toch al kwetsbare periode, ik stond regelmatig met mijn armen gekruist over mijn bovenlichaam. Het idee is ontstaan toen ik weer voor een echo naar het AMC moest en ik daar met een ontblootbovenlijf lag te wachten op de echoscopist.

Nieuws

gallery/zweepkistborrel wisselbeker

2017 Zeepkistborrel wisselbekerwinnaar Naarden, beste pitch! 

Een collega en tevens goede vriendin van mij was mee en die is een handdoek gaan zoeken voor mij, mijn kleding lag immers in een kleedhokje. Toen kwamen we op het idee dat er een soort doek moest komen die het bovenlichaam zou moeten beschermen en die pas af zou gaan wanneer de behandeling en/of het onderzoek kon starten. Samen zijn we het idee verder gaan uitwerken en op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Mijn dochter Nathalie heeft de eerste doek voor mij gemaakt, zo konden we ook zien wat er nodig was en hoe de stof moest zijn.

Ik heb de doek dagelijks gebruikt tijdens de bestraling en voelde mij een stuk prettiger; hij lag naast het apparaat en zodra de bestraling klaar was sloeg ik de doek om en ging  vervolgens naar het kleedhokje om mijn bovenkleding aan te trekken. Mijn “proefdoek” mocht gelukkig daarna de kast in en kwam er alleen nog uit bij de controles. We zijn op zoek gegaan naar juiste stof, naam en bedrijf die de doek kon gaan produceren. En inmiddels hebben wij een goed band met het producerende bedrijf; zij maken de doeken en denken hardop mee met ons wanneer er een opdracht komt.

Het Flevoziekenhuis in Almere is het eerste ziekenhuis in Nederland die de doeken heeft gekocht voor  patiënten die de diagnose borstkanker hebben, inmiddels hebben meerdere ziekenhuizen het voorbeeld gevolgd. De doek is er in 4 kleuren en bij grote afname bestaat de mogelijkheid voor de klant om een logo erop te krijgen.

Mijn wens is dat er voor alle borstkankerpatiënten in Nederland een ‘EMBRACE” doek beschikbaar komt  voor deze kwetsbare en moeilijke periode.

In de editie van maart 2017 staat een mooi artikel over de Embracedoek in het blad Samen. De Stichting Vrienden van het Vlietland Ziekenhuis maken het verblijf voor patiënten in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam aangenamer en leveren waar mogelijk een bijdrage aan zorginnovatie. In deze doelstelling past de Embracedoek uitstekend.

Stichting Vrienden van het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis

gallery/vlietland ziekenhuis

10.000ste handmassage

gallery/handmassage

Deze week is de 10.000ste handmassage gegeven in het Flevoziekenhuis in Almere. Patiënten kunnen deze massage krijgen als ze gespannen zijn of als ze veel pijn hebben. Het is iets extra's dat vrijwilligers aanbieden.

Het initiatief hiertoe werd genomen in 2012 toen ziekenhuismedewerker Ingrid van der Voort merkte dat er veel behoefte was bij patiënten aan iets extra`s. "Veel mensen komen gespannen het ziekenhuis in. Door ze even te laten ontspannen gaat het herstel vaak sneller', legt zij uit. Ingrid geeft zelf preoperatieve voetmassages. Zo gaan mensen rustiger een operatie in en komen ze er ook weer rustiger uit.

Op zeven afdelingen worden handmassages aangeboden. Dit zijn cardiologie, orthopedie, chirurgie, oncologie, dialyse, verloskunde en de polikliniek fertiliteit. Daarnaast bieden verpleegkundigen de massages aan bij mensen die erg gespannen zijn; ook als ze niet op de eerder genoemde afdelingen liggen.

Deze mijlpaal is niet ongemerkt voorbij gegaan;  Omroep Flevoland heeft er ook aandacht aan besteed.

Een bijzondere man over een kwetsbaar thema

Dokter K. in 't Hof werkt sinds 2009 in zowel het Flevoziekenhuis in Almere als het AMC in Amsterdam.

"Mijn aandachtsgebied is de chirurgische behandeling van patiënten met borstkanker. Als chirurg ben ik, samen met de mammacareverpleegkundige of verpleegkundig specialist mammacare, een van de eerste personen waar de patiënt met borstkanker mee te maken krijgt. Ik krijg enorm veel voldoening uit het samen met de patiënt opstellen van een behandelplan alsook uit mijn chirurgische rol in het traject van diagnose naar behandeling van de patiënt.

Borstkankerzorg is een multidisciplinair vakgebied bij uitstek. De samenwerking tussen de verschillende specialismen in de zorg voor patiënten met borstkanker spreekt mij zeer aan", aldus Klaas in 't Hof - Oncologische chirurg.

Klaas in 't Hof begrijpt waarom de Embracedoek belangrijk is voor de patiënt met borskanker.

gallery/dr.k.in t hof

Remy Bonjasky onderschrijft het belang van de Embracedoek

gallery/remy bonjasky

Remy Bonjasky, beter bekend als “The Flying Gentleman“, is drievoudig wereldkampioen in de K1. Zijn carrière is zeer succesvol met een mooie reeks aan overwinningen, resulterend in de hoogst haalbare wereldtitel K1 in Japan in 2003, 2004 én 2008.


In het kader van de "borstkankermaand" zet deze bijzondere man zich in voor dit kwetsbare thema. Remy is zeer enthousiast over de Embracedoek en onderstreept het belang van de Embracedoek.

Flevoziekenhuis in Almere

De mammapoli geeft patiënten met borstkanker een Embracedoek om hen een veiliger gevoel te geven tijdens de onderzoeken en behandelingen die ze moeten ondergaan. De speciale omslagdoek bedekt het bovenlichaam, waardoor patiënten zich minder kwetsbaar voelen. Volgens oncologisch chirurg Suzan van der Meij vinden veel borstkankerpatiënten het terecht vervelend dat ze zo nu en dan met een half ontbloot bovenlijf moeten wachten; "We vinden het dan ook heel fijn dat wij hen nu deze omlagdoek kunnen aanbieden."


Het Flevoziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de Embracedoek aanschaft voor haar patiënten. Initiatiefnemers en makers van de Embracedoek zijn collega's Ingrid van der Voort en Marleen Richards. Zij hopen dat andere ziekenhuizen in Nederland het voorbeeld van het Flevoziekenhuis volgen.

gallery/flevoziekenhuis - uitreiking

MCH-Bronovo in Antoniushove in Leidschendam

Vanaf nu reikt het MCH-Bronovo embrace-doeken uit aan patiënten van de mammapoli van locatie MCH Antoniushove in Leidschendam. Deze polikliniek is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met een afwijking in de borst.

Op de foto nemen medewerkers van de mammapoli de eerste Embracedoek in ontvangst uit handen van de bedenkster van de doek, Ingrid van der Voort. De aanschaf van de Embracedoeken is mogelijk dankzij een schenking van de Stichting Roparun.

In het Flevoziekenhuis hebben we alleen maar positieve reacties gekregen en het bestuur steunt ons initiatief. De mammacareverpleegkundigen geven onze folder aan elke nieuwe patiënt. De folder is inmiddels al in drie talen beschikbaar ((Nederlands, Engels en Frans).

Daarnaast hebben we ons aangesloten bij Viva la Donna en Pink Ribbon.

Agis heeft interesse getoond en we hebben nog meer verzekeraars benaderd. Wat we uiteindelijk hopen, is dat ziekenhuizen enthousiast worden en zeggen: wij kopen Embracedoeken voor onze patiënten.’

gallery/stapeltje folders
gallery/mch bronovo

Omslagdoek voor borstkankerpatiënten van ZRT in Tiel

Voor vrouwen die een behandeling wegens borstkanker ondergaan in Ziekenhuis Rivierenland (ZRT) in Tiel, zijn vanaf vandaag warme, comfortabele omslagdoeken beschikbaar. In het Tielse ziekenhuis wordt jaarlijks bij zo'n 180 vrouwen borstkanker geconstateerd. Fred Foeken van ZRT (verantwoordelijk voor sponsoring) zegt hierover: "Patiënten met borstkanker komen een aantal malen bij het ZRT voor behandeling. Voor een ingreep, bestraling of doorlichten. Om ze privacy te geven - ze moeten soms wachten met ontbloot bovenlijf - en om het wachten comfortabel te maken hebben sponsors en de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland geld bijeengebracht om 360 omslagdoeken te laten maken. Vrouwen krijgen die cadeau". De omslagdoeken zijn van fleecestof en dragen het logo van de stichting. Het logo van de Embracedoek bestaat uit twee armen (omarming), embrace in het engels.

gallery/zrt - tiel

When the Healthcare Professional Becomes the Patient

By Ingrid van der Voort


Please let me introduce myself. My name is Ingrid van der Voort and I live in Almere, a town close to Amsterdam. I work as a quality and complementary care consultant at the Flevo Hospital in Almere, the first Planetree Designated hospital in The Netherlands. Some years ago, I got to know my own hospital from a different perspective: the patient perspective. I suffered from breast cancer. And through this experience, I tried to make my own encounters with the hospital - and those of hundreds of other breast cancer patients - a little better.


Every woman (or man) who visits a hospital for the examination or treatment of breast cancer has to bare his/her upper body and often wait for a long time before seeing the doctor. My personal experience has taught me how vulnerable you feel while waiting half naked and later when sitting in front of the doctor.


With my colleague Marleen Richards, who is a nurse at the Flevo Hospital, we wanted to do something to improve this situation. We came up with the idea of a scarf, which we called the Embrace Scarf. It is made of very soft fabric. You can put it on in one movement and it stays on the patient’s shoulders easily due to its design. My daughter Nathalie was the designer.


The use of the Embrace Stole gave me a sense of dignity during the follow-up after the treatment. I felt more secure and the waiting was more comfortable. I wanted to share this feeling with other patients and thus, after a short time, the Embrace Stole was made available to others. At first the patients had to buy it themselves, but nowadays the Flevo Hospital offers it to them.


Suzan van der Mey, oncological surgeon at the Flevo Hospital reports: “The patients with breast cancer receive the Embrace Stole as soon as the treatments start. They may keep it to bring it with them when visiting the hospital or outpatient center for examination or treatment.
The stole comes in a soft blue color and is decorated with both the hospital and Embrace logo: two arms that symbolize the care for a vulnerable person.

Now three years after the first production of the Embrace Stole, they are being used more and more. Other Dutch hospitals purchase them and offer them to their patients. I talk to patients regularly to find out how they feel about it.


The experience is very positive, patients feel taken seriously and well protected and they highlight that the stole is so easy to wear. It has really become part of their wardrobe.
Now I would love to devote attention to patients from other countries and for this reason all information will be translated into several other languages.


Nowadays my health has improved. This experience has given my work more depth and empathy. The patients’ daily compliments acknowledge the need for the stole and for patient centeredness in health care.
This is Planetree at its best: using the patient experience and patient empowerment, to help each other.
I still wear my first Embrace Stole each time I have an appointment at the hospital.


Feel free to contact me with any questions at info@embracedoek.nl

gallery/logo schoongesneden
gallery/embracedoek sign off