gallery/embracedoek sign off

Wie zijn wij

gallery/embrace kopie

Ingrid van der Voort en Marleen van Aken-Richards werken al jaren in het Flevoziekenhuis in Almere

De Embracedoek is door Ingrid en Marleen bedacht en is ontworpen door Ingrid’s dochter, die de modevakschool heeft gedaan.

Op de buitenkant prijkt een logo waar twee armen in verwerkt zijn. Armen die symbool staan voor het koesteren van de kwetsbare patiënt. 

Ingrid van der Voort is consulent complementaire zorg in het Flevoziekenhuis in Almere, de eerste in Nederland. Zij geeft pré- en postoperatieve voetmassages en biedt een luisterend oor. Ingrid werkt met geuren en visualisaties om patiënten te helpen zich te ontspannen en hun angst te verminderen. Ingrid legt graag uit waarom deze zorg bijdraagt tot een sneller herstel. Lees meer>  

Ingrid ontwikkelde samen met Marleen de Embracedoek: een omslagdoek van zacht materiaal die het bovenlijf omhult, waardoor de patiënt zich minder naakt en kwetsbaar voelt. Het Flevoziekenhuis was het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de Embracedoek verstrekt aan borstkankerpatiënten. Inmiddels doen zes ziekenhuizen in Nederland dit en steeds meer ziekenhuizen volgen.

Ingrid van der Voort ontdekte in 2010 zelf een knobbeltje in haar borst.

Ontstond zo het idee voor de embrace-doek?
“Het ontgaat zorgprofessionals vaak hoe kwetsbaar je je voelt als je met ontbloot bovenlijf zit te wachten. En dat gebeurt tijdens het hele behandeltraject vaak. Het is geen onwil. Een deel van hun professionaliteit is dat zij je niet ‘zien’; hun blik is instrumenteel, professioneel. Dat is in zekere zin ook goed. Als je de Embracedoek omslaat, voel je je meteen wat beter, wat gelijkwaardiger. De mamma-chirurgen zijn er ook supertrots op.”

Hoe is het nu met Ingrid?
“De vijf jaar waar het altijd over gaat, zitten er op maar het blijft spannend. Als ik met mijn Embracedoek in de wachtkamer zit voor een mammografie voel ik me weer patiënt. En zo zelfverzekerd als ik in mijn werk sta, zo kwetsbaar ben ik als patiënt. Een enkele keer, als ik denk dat het hen kan helpen, vertel ik patiënten dat ik het zelf ook meegemaakt heb. ‘Als ik zie hoe stralend jij daar zit, dan komt het met mij ook wel goed’, concluderen ze dan opgelucht. ‘Ja, er is leven na borstkanker’, is dan mijn antwoord.”
 

Lees hier wat Ingrid nog meer inspireert!


Laatst was mijn kleindochter bij mij op bezoek

Mijn kleindochter Zahra kijkt naar de website van de Embracedoek. Ze is zeer geboeid door het filmpje en vraagt mij dit keer op keer af te spelen. Vooral aan het eind raakt ze helemaal enthousiast!!!! "Mijn oma" roept ze, wat bijzonder is dat!! In 2011 was ik nog géén oma toen ik behandeld werd, nu ervaar ik dit toch weer als een wonder als ik naar haar en het filmpje kijk. En dan pakt ze mijn arm en geeft er een dikke kus op😘😍

Bekijk hier het filmpje.

 

“Aandacht is goud”

“Zo zelfverzekerd als ik in mijn werk sta, zo kwetsbaar ben ik als patiënt”

gallery/wie zijn wij - half portret