Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen
embrace
U bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

Onze nieuwsberichten

Zeepkistborrel wisselbekerwinnaar Naarden, beste pitch! 

Mijn naam is Ingrid van der Voort, helaas ben ik 6 jaar geleden behandeld voor borstkanker. In die periode en een stuk werkervaring in de zorg is het idee ontstaan voor de Embracedoek en hiermee heb ik mijn eigen bedrijf Cozo kunnen starten. 

Ik heb regelmatig onderzoeken gehad en er volgde een periode van 6 weken bestraling na de operatie. Wat mij opviel is dat ik regelmatig met een ontbloot bovenlijf stond te wachten op de zorgprofessional, tijd werd een ander begrip.

Voor mij was dat geen fijne ervaring in deze toch al kwetsbare periode, ik stond regelmatig met mijn armen gekruist over mijn boven lichaam. Het idee is ontstaan toen ik weer voor een echo naar het AMC moest en ik daar met een ontblootbovenlijf lag te wachten op de echoscopist.

Een collega en tevens goede vriendin van mij was mee en die is een handdoek gaan zoeken voor mij, mijn kleding lag immers in een kleedhokje. Toen kwamen we op het idee dat er een soort doek moest komen die het bovenlichaam zou moeten beschermen en pas af ging wanneer de behandeling/onderzoek kon starten. Samen zijn we het idee gaan uitwerken en op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Mijn dochter Nathalie heeft de eerste doek voor mij gemaakt, zo konden we ook zien wat er nodig was en hoe de stof moest zijn.

Ik heb de doek dagelijks gebruikt tijdens de bestraling en voelde mij een stuk prettiger, hij lag naast het apparaat en zodra de bestraling klaar was sloeg ik de doek om en ging  vervolgens naar het kleedhokje om mijn bovenkleding aan te trekken. Mijn “proefdoek” mocht gelukkig daarna de kast in en kwam er alleen nog uit bij de controles,  wij zijn op zoek gegaan naar juiste stof, naam en bedrijf die de doek kon gaan produceren. Inmiddels hebben wij een goed band met het producerende bedrijf, zij maken de doeken en denken hardop mee met ons wanneer er een opdracht komt.

Het Flevoziekenhuis in Almere is het eerste ziekenhuis in Nederland die de doeken heeft gekocht voor  patiënten die de diagnose borstkanker hebben, inmiddels hebben meerdere ziekenhuizen het voorbeeld gevolgd. De doek is er in 4 kleuren en bij grote afname is de keus voor de klant, ook kan men het eigen logo erop krijgen.

Mijn wens is dat er voor alle borstkankerpatiënten in Nederland een ‘EMBRACE” doek beschikbaar komt  voor deze kwetsbare en moeilijke periode.

Kijk ook op https://www.zeepkistborrel.nl/project/naarden/

 


 

Stichting Vrienden van het Vlietland Ziekenhuis

Deze week, maart 2017 staat er een mooi artikel over de Embracedoek in het blad Samen. De stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis is het goede doel van Franciscus Vlietland. Hun doelstelling is: fondsen inzamelen voor de verbetering van de patiëntenzorg en het realiseren van een aangenamer verblijf voor de patiënten en bezoekers.

 

 


 

10.000ste handmassage

Deze week is de 10.000ste handmassage gegeven in het Flevoziekenhuis te Almere. Patiënten kunnen deze massage krijgen als ze gespannen zijn of als ze veel pijn hebben. Het is iets extra's wat vrijwilligers aanbieden.Het initiatief ontstond in 2012, ziekenhuismedewerker Ingrid van der Voort, zij merkte toen dat er veel behoefte was aa

n iets extra's. "Veel mensen komen gespannen het ziekenhuis in. Door ze even te laten ontspannen gaat het herstel vaak ook sneller," legt ze uit. Zij geeft zelf preoperatieve voetmassages. Zo gaan mensen rustiger een operatie in en komen ze er ook weer rustiger uit. 

Op zeven afdelingen worden handmassages aangeboden. Dit zijn cardiologie, orthopedie, chirugie, oncologie, dialyse, verloskunde en de polikliniek fertiliteit. Daarnaast bieden verpleegsters de massages aan bij mensen die erg gespannen zijn.

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/142259/almere-handmassages-voor-beter-herstel-patienten#.WEblorQztaE.facebook


 

In het kader van de borstkankermaand zet ook deze bijzondere man zich in voor dit kwetsbare thema. 

Dokter K. in 't Hof werkt sinds 2009 in het flevoziekenhuis te Almere en tevens in het AMC te Amsterdam. Mijn aandachtsgebied is de chirurgische behandeling van patiënten met borstkanker. Als chirurg ben ik, samen met de mammacareverpleegkundige of verpleegkundig specialist mammacare, een van de eerste personen waar de patiënt met borstkanker mee te maken krijgt. Ik krijg enorm veel voldoening om samen met de patiënt een behandelplan op te stellen en van mijn chirurgische rol in het traject van diagnose en behandeling van de patiënt. 

Borstkankerzorg is bovendien bij uitstek een multidisciplinair vakgebied. De samenwerking tussen de verschillende specialismen in de zorg voor patiënten met borstkanker spreekt mij zeer aan.
 

Aldus Klaas in ’t Hof
oncologisch chirurg

 


 

Remy Bonjasky maakt zich "hard" voor de Embracedoek

Remy Bonjasky, beter bekend als “The Flying Gentleman“, is drievoudig wereldkampioen in de K1. Zijn carrière is zeer succesvol met een mooie reeks aan overwinningen, resulterend in de hoogst haalbare wereldtitel K1 in Japan in 2003, 2004 én 2008.

In het kader van de "borstkankermaand" zet deze bijzondere man zich in voor dit kwetsbare thema. Remy is zeer enthousiast over de Embracedoek en wilde dan ook graag de aandacht geven op deze manier. Vandaar deze mooie foto. De embracedoek is een omslagdoek van zeer zacht materiaal voor vrouwen met borstkanker. 

Geweldig nieuws vinden wij!

 


 


 

Flevoziekenhuis

De mammapoli geeft patiënten met borstkanker een embracedoek om hen een veiliger gevoel te geven tijdens de onderzoeken en behandelingen die zij moeten ondergaan. De speciale omslagdoek bedekt het bovenlichaam, waardoor patiënten zich minder kwetsbaar voelen. Volgens oncologisch chirurg Suzan van der Meij vinden veel borstkankerpatiënten het terecht vervelend dat ze zo nu en dan met een half ontbloot bovenlijf moeten wachten; "We vinden het dan ook heel fijn dat wij hen nu deze omlagdoek kunnen aanbieden."

Het Flevoziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de embracedoek aanschaft voor haar patiënten. Initiatiefnemers en makers van de embracedoek zijn collega's Ingrid van der Voort en Marleen Richards. Zij hopen dat andere ziekenhuizen in Nederland het voorbeeld van het ziekenhuis volgen.

In het Flevoziekenhuis hebben we alleen maar positieve reacties gekregen en het bestuur steunt ons initiatief.
De mammacareverpleegkundigen geven onze folder nu aan elke nieuwe patiënt die inmiddels al in 3 talen verkrijgbaar is. Daarnaast hebben we ons aangesloten bij Viva la Donna en Pink Ribbon. Agis heeft interesse getoond en we hebben nog meer verzekeraars benaderd. Wat we uiteindelijk hopen, is dat ziekenhuizen enthousiast worden en zeggen: wij kopen Embrace-doeken voor onze patiënten.’

 


 

Vanaf nu reikt het MCH-Bronovo embrace-doeken uit aan patiënten van de mammapoli van locatie MCH Antoniushove. Deze polikliniek is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met een afwijking in de borst.
De medewerkers van de mammapoli nemen de eerste Embrace-doeken in ontvangst uit handen van de bedenkster van de doek; Ingrid van der Voort. De aanschaf van de Embrace-doeken is mogelijk dankzij een schenking van de stichting Roparun.

 


 

Omslagdoek borstkankerpatiënten

Tiel - Voor vrouwen die een behandeling wegens borstkanker ondergaan in Ziekenhuis Rivierenland (ZRT) in Tiel, zijn vanaf vandaag warme, comfortabele omslagdoeken beschikbaar. In het Tielse ziekenhuis wordt jaarlijks bij zo'n 180 vrouwen borstkanker geconstateerd. Fred Foeken van ZRT organiseert sponsoring. "Dat betekent dat ze hier een aantal malen komen voor behandeling. Voor een ingreep, bestraling of doorlichten. Om ze privacy te geven - ze moeten soms wachten met ontbloot bovenlijf - en om het wachten comfortabel te maken hebben sponsors en de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland geld bijeengebracht om 360 omslagdoeken te laten maken. Vrouwen krijgen die cadeau". De omslagdoeken zijn van fleecestof en dragen het logo van de stichting. Het logo bestaat uit twee armen (omarming), embrace in het engels.

 


 

When the Healthcare Professional Becomes the Patient

By Ingrid van der Voort

Please let me introduce myself. My name is Ingrid van der Voort and I live in Almere, a town close to Amsterdam. I work as a quality and complementary care consultant at Flevo Hospital in Almere, the first Planetree Designated hospital in The Netherlands. Some years ago, I got to know my own hospital from a different perspective: the patient perspective. I suffered from breast cancer. And through this experience, I tried to make my own encounters with the hospital—and those of hundreds of other breast cancer patients—a little better.

Every woman who visits a hospital for the examination or treatment of breast cancer has to bare her upper body and often wait for a long time before seeing the doctor. My personal experience has taught me how vulnerable you feel while waiting half naked and later when sitting in front of the doctor.

With my colleague Marleen Richards, who is a nurse at Flevo Hospital, we wanted to do something to improve this situation. We came up with the idea of a scarf, which we called the Embrace Scarf. It is made of very soft fabric. You can put it on in one movement and it stays on the patient’s shoulders. My daughter Nathalie was the designer.

The use of the Embrace scarf gave me a sense of dignity during the follow-up after the treatment. I felt more secure and the waiting was more comfortable. I wanted to share this feeling with other patients and thus, after a short time, the Embrace Scarf was made available to others. At first the patients had to buy it themselves, but nowadays the Flevo Hospital offers it to them.

Suzan van der Mey, oncological surgeon at Flevo Hospital reports, “The patients with breast cancer receive the Embrace Scarf as soon as the treatments start. They may keep it to bring it with them when visiting the hospital or outpatient center for examination or treatment.

The scarf comes in a soft blue color and is decorated with both the hospital-and Embrace logo: two arms that symbolize the care for a vulnerable person.

Now, three years after the production of the first Embrace Scarf, the scarves are being used more and more. Other Dutch hospitals purchase them and offer them to their patients. I speak to patients regularly to find out how they feel about it.

The experience is very positive, patients feel taken seriously and well protected and they highlight that the stole is so easy to wear. It has really become part of their wardrobe.

Now I would love to devote attention to patients from other countries and for this reason all available information will be translated into several other languages.

Nowadays my health has improved. This experience has given my work more depth and empathy. The patients’ daily compliments acknowledge the need for the scarf and for patient centeredness in health care.

This is Planetree at its best: using the patient experience and patient empowerment, to help each other.

I still wear my first Embrace Scarf when I have an appointment at the hospital.

Feel free to contact me with any questions at info@embracedoek.nl

 

This is Sliced Diazo Plone Theme